jakt

Sportskytte - mer populärt än man kan tro

Sportskytte - mer populärt än man kan tro

Många svenskar ägnar sig åt fysisk aktivitet. Löpning, promenader eller att träna på gym är populärt i stora grupper. Men visste du att på en internationell nivå är sportskytte den fjärde största sporten; efter fotboll, volleyboll och basket? Sporten delas in i fyra grenar. Dessa är gevär, pistol, viltmål och lerduveskytte. I Sverige finns elva olika sportskytteförbund och vi har en stolt tradition av VM- och OS-segrar genom åren.

En utbredd form inom sporten är lerduveskytte. Tre av de fyra grenar som ingår i lerduveskytte är också OS-grenar: Skeet, Dubbeltrap och Trap. Men för svenskar i allmänhet är det nog skidskyttet som blivit mest känt, tack vare duktiga idrottare som Magdalena Forsberg och Björn Ferry. Ursprungligen var det norska soldater som utövade den här idrotten. Redan 1767 finns det belagt att det tävlades. 

 

Legenden om Wilhelm Tell

Du har säkert hört talas om Wilhelm Tell, en schweizisk nationalhjälte som enligt myten lyckades träffa ett äpple som placerats på hans sons huvud. Han använde en armborst för bedriften, där bakgrunden var att han vägrade buga för fogden Hermann Gesslers hatt. Händelsen ska ha ägt rum under 1300-talet då Schweiz var ockuperat av Habsburgarna. Historien beskriver alltså skicklighet och kyla hos skytten men speglar också förtryck.

 

 

Den folkliga älgjakten

I många delar av landet är älgjakten en stor händelse och det blir lite folktomt på kontor och fabriker under de veckor den pågår. Många tar ledigt för att vara med om naturupplevelsen, jakten med andra engagerade och resultatet med frysen full av viltfärs och kött. Den svenska älgstammen är en av världens största och jakten görs både med tanke på tillväxt i skogen och för att få ner viltolyckorna på vägarna. För många är det så klart också ett nöje och en chans att vara ute med hunden och att testa sin uthållighet och träffsäkerhet.